פנסיה תקציבית לבעלי שליטה

מיסוי פנסיוני של שכירים בעלי שליטה בחברות מעטים

פנסיה תקציבית לבעלי שליטה

במשך שנים נגרם עוול רב לבעלי שליטה בחברות פרטיות בכך שפקודת מס הכנסה קיפחה אותם בכל הנוגע למיסוי הפנסיוני.

אפשרויות ההפרשות המזכות בהטבות במס היו מוגבלות מאוד ונמוכות משמעותית מתקרות ההפרשות הפנסיוניות של שכירים רגילים שאינם בעלי שליטה.

בשנת 2012 נחקק תיקון משמעותי לפקודת מס הכנסה המוכר כתיקון 190, הוא עוסק בסוגיות רבות וחשובות רבות אבל במאמר זה נתמקד בשינויים שנחקקו באמצעותו בנוגע למיסוי פנסיוני של שכירים בעלי שליטה בחברות מעטים.
תיקון 190 בא לתקן את העוול הרב שנגרם לבעלי השליטה במשך שנים רבות באמצעות הסדר ייחודי לשכירים שהם בעלי שליטה בחברה שבבעלותם.

הסדר הפנסיה התקציבית מאפשר לשכיר בעל השליטה לפרוש מעבודתו בחברה, להמשיך להיות בעל מניות בחברה אבל הוא ימשיך לחול גם אם הוא יפסיק להיות בעל מניות, לקבל פנסיה תקציבית מהחברה ולנצל את מלוא הטבות המס לפורשים בגין אותה פנסיה.
במילים בודדות אלו בתיקון לחוק נמצאות אפשרויות לקבלת הטבות מס עצומות אם יודעים לנצל אותן בתכנון מס נכון.

 

מה זה פנסיה תקציבית?

מה זה שכיר בעל שליטה (בעל שליטה בחברת מעטים) – 10% או יותר מאמצעי השליטה

תנאים – קבלת  אישור מראש ממס הכנסה
הסכם – חובה או רק רצוי – חשוב מאוד להגדיר את התנאים של פנסיית שאירים.

העסק ממשיך לפעול כעסק חי הסכום המקסימלי הוא שכר ממוצע במהלך שנות העבודה כפול מספר השנים שעבד בחברה כפול 1.5%.
לדוגמא, בעל שליטה שעבד 30 שנים בחברה בשכר ממוצע של 20,000 ₪ יוכל למשוך פנסיה תקציבית של : 30*20,000* 1.5%  = 9,000 ₪ לחודש.

למי זה מתאים ?

בעלי שליטה שהגיעו לגיל פרישה, מעוניינים להפסיק לעבוד בחברה כשכירים ולמשוך פנסיה מהחברה שתאפשר קבלת כספים מהחברה, שהם הוצאה מוכרת לחברה ואינם הכנסה חייבת במס לבעל השליטה עד לתקרה. בהמשך נרחיב בנוגע לאותה תקרה.

זה רלוונטי מאוד לבעלי שליטה שיש להם דור ממשיך בעסק ושלא צברו מספיק חסכונות פנסיונים בכדי לנצל את מלוא הטבות המיסוי על פנסיה.

זה יכול גם להתאים לבעלי שליטה שאין להם דור ממשיך ומוכרים את החברה והסדר פנסיה תקציבית יהיה חלק מההסכם של מכירת החברה.
זה יכול גם להתאים לבעלי שליטה שצברו חסכונות פנסיונים ובכל זאת יתאים להם מאוד ההסדר לקבלת הפנסיה התקציבית מהחברה.

לדוגמא, אם בעל השליטה לא מעוניין במשיכת החסכונות הפנסיונים כקצבה ובכל זאת לנצל את הטבות המס לפנסיונרים.
הסיבה לרצון כזה יכולה להיות על מנת שהחסכונות ימשיכו לצבור רווחים פטורים ממס, או במקרה של פוליסות וותיקות שימשיכו ליהנות מריבית מובטחת של 4.25% בנוסף הצמדה מלאה למדד כאשר הריבית גם פטורה ממס – הטבות שמסתיימות עם קבלת קצבה מאותה פוליסה.

זה יכול להתאים גם למי שאינו מעוניין למשוך קצבה מחסכון פנסיוני לאור מצב בריאות או מצב משפחתי שלא מתאים להפיכת חסכון גדול לקצבה בתנאים של קרן הפנסיה או ביטוח המנהלים.
כמובן שאחד השיקולים המשמעותיים למקרים אלו יהיה מהם התנאים של הקצבה בתוכניות הקיימות. מהם מקדמי הקצבה. האם מקדמי הקצבה טובים לאור הסכמים ישנים או רגילים.

 

מי זכאי ?

בעלי השליטה או קרובו בהתאם להגדרה בפקודת מס הכנסה.

יתרון חשוב של ההסדר – במקרה פטירה של בעל השליטה הקצבה יכולה להיות משולמת עם פטור גבוה יותר של 100% מתקרת הקצבה המזכה. נכון להיום 9,120 ₪ שנת 2023.

הדבר מאפשר העברת כספים רבים מהחברה לאלמן/ה, לילדים עד גיל 21 (פחות רלוונטי לפנסיונרים, למעט מקרים חריגים של אבהות מאוחרת) וילדים מעל גיל 21 הסמוכים של שולחנו של הפנסיונר, שלא כדיבידנד במיסוי רגיל של כמעט 50% (יחד עם מס החברות), אלא כפנסיית שאירים פטורה ממס לחלוטין בגובה של עד כ – 110,000 ₪ לשנה  כאשר התשלום הוצאה מוכרת מלאה לחברה.

לדוגמא, במקרה שהיא תחייה עוד 15 שנים – יש חסכון במס של עד כ – 800,000 ₪ נטו בהשוואה למשיכת דיבידנדים מהחברה שהאלמנה ירשה את מניותיה.
במקרה של בן עם צרכים מיוחדים או בן עם נכות שמגדירה אותו כסמוך על שולחנו של הפנסיונר – הטבת המס יכולה להמשך שנים רבות, עשרות שנים ויכולה להגיע למיליוני ₪ חסכון במס.

הכוונה דוגמאות לתכנונים על מנת שלא יהיו תקלות או תאונות מס.

 

הערות נוספות ודגשים – איך מחשבים את השכר הממוצע ?

כל  ההכנסות לפי סעיף 2.2 לפקודה, כפי שמופיע בסעיף 158 בדוח השני, זה כולל כל הטבה, כולל שווי רכב, שווי טלפון ומחולקים בכל שנות העבודה חשוב להקפיד על עמידה בתנאים: הסכם מאושר ע"י מס הכנסה, המשך פעילות של החברה והפסקת עבודה בחברה ולא למרעית עין.

פנסיה תקציבית לבעל שליטה שמשולמת מהחברה נחשבת כקצבה מזכה לצורך ניצול הטבת המס לגמלאים, הטבה  של פטור ממס על קצבה מזכה, אבל, בהתאם לעמדת מס הכנסה היא
אינה נחשבת כקצבה מזכה לעניין חישוב הקצבה מזערית שמאפשרת הווני קצבה מזכה על חשבון הפטור או הוון קצבה מוכרת ללא פגיעה בפטור.

הסבר קצר בעניין, על מנת למשוך כספי תגמולים קצבתיים בפטור ממס צריכים לעמוד בתנאים, אחד התנאים הוא שיש קצבה מזערית של כ – 4600 ₪ נכון ל – 2023 אחרת פשוט לא ניתן להוון את כספי הקצבה. הפנסיה התקציבית מהחברה לא תחושב בתוך אותה קצבה מזערית.

 

ההסכם:

הסכם בין בעל השליטה לבין החברה שכולל את תנאי פרישתו, מסדיר את התנאים לפנסיית שאירים ומאושר על ידי דירקטוריון החברה עם פרוטוקול מסודר.
ההסכם צריך להעיד על סיום אמיתי של ההעסקה בחברה. לא המשך כנגד חשבונית או המשך עבודה בפועל ללא שכר, אלא סיום אמיתי של ההעסקה.
ההסכם צריך להיות מאושר על ידי הגורם הרלוונטי בנציבות מס הכנסה.
עריכת הסכם מבעוד מועד יתרון – אם בעל השליטה ילך לעולמו, לא יהיה אפשרי לשלם פנסיית שאירים והשאירים לא יוכלו לקבל כספים מהחברה בפטור ממס על פניית שאירים.

תכנון פיננסי בכלל ותכנון פרישה הם תחומים מאוד מורכבים ומחייבים חשיבה מעמיקה על מנת להגיע לתכנון מדוייק ונכון ומותאם אישית לצרכים של כל אחד על מנת להשיג ניצול אופטימלי של סל הטבות המס ולמקסם את הערך הכלכלי של תיק הנכסים.

שתפו את המאמר

Facebook
WhatsApp
Email

טיפים נוספים

יצירת קשר

השאירו פרטים לפגישת היכרות חינם וללא התחייבות

ניתן ליצור גם קשר בטלפון: 03-6242222

השירותים שלנו

הוא פשוט טקסט גולמי של תעשיית ההדפסה הקלדה

השקעות אלטרנטיביות

לקוחות ממליצים

הלקוחות שלנו מעריכים את המקצועיות שלנו

שאלות נפוצות

ריכזתי עבורכם תשובות לשאלות נפוצות בנושאים שונים.

ישנם יתרונות רבים לכך אך גם חסרונות אפשריים. יש לבחון את כל השיקולים ולהבין לאיזה צד נוטה הכף. ברוב המקרים היתרונות עולים על החסרונות אך גם יש מקרים הפוכים.
ראשית, אציין שכאשר מבקשים לקבל קצבה בזמן של המשך עבודה, יש להגביל את גובה הקצבה לקצבה פטורה ממס ולא יותר. אחרת משלמים מס מיותר על הפנסיה. לחץ על כפתור מידע נוסף…

כידוע, בקרנות פנסיה וותיקות, בכל שנה צובר העמית פנסיה בגובה 2% מהשכר באופן שלאחר 35 שנות וותק הוא מגיע לצבירת 70% פנסיה שזה שיעור הפנסיה המקסימלי שניתן לצבור.
מכאן ואילך, המשך תשלומים לקרן הפנסיה הוותיקה לא יגדיל את שיעור הפנסיה אך עשוי להשפיע על השכר הקובע לפנסיה בהתאם לשיטת הממוצעים שחלה על הקרן. לחץ על כפתור מידע נוסף…