טעות קריטית, שהיא לצערנו נפוצה מאוד בקרב בעלי שכר גבוה, שהנזק שכרוך בה יכול להגיע לסכומי עתק, היא הימנעות מבדיקה וטיפול בסיווגי המס של הכספים הפנסיונים, שנובעים מהפקדות בגין שכר, שמעבר לתקרות ההכרה במס. כידוע, מס הכנסה מתיר הטבות מס בהפקדות פנסיוניות אך הטבות אלו ניתנות עד לתקרות מוגבלות.
כל הפקדה העולה על התקרה שנקבעה בפקודת מס הכנסה אינה מזכה בהטבות מס ומנגד חשופה למיסוי מלא בעת מימוש הכספים אם לא יטופל העניין במקצועיות וביסודיות.
מהן התקרות:
כאשר שכיר מחויב בתלוש השכר שלו בסך של 6% מהשכר לטובת תגמולים, הטבת המס (זיכוי של 35%) מוגבלת עד לתקרה של 7,896 ₪ לשנה (658 ₪ לחודש) (נכון לשנת 2023).
אם השכר של אותו עובד יהיה גבוה מ 10,967 ₪ לחודש, הרי שבגין כל סכום שמעבר לשכר הנ"ל העובד יפריש כספים מהנטו שלו לתגמולים ולא ייהנה מהטבת מס כלשהי.
שכיר ששכרו עולה על 29,675 ₪ (פעמיים וחצי שכר ממוצע במשק נכון ל 2023), כל תשלום של המעביד לטובת תגמולים בסך העולה של 7.5% מתקרה זו יחויב במס שולי כהכנסת עבודה של העובד .
שכיר ששכרו עולה על 39,300 ₪ (נכון ל 2023) יחויב במס שולי כהכנסת עבודה בגין כל תשלום לפיצויים העולה על תקרה זו.
מה הסכנה :
לאחר שהופרשו תשלומים מהנטו של העובד, שלא זכו להטבת מס כלשהי בהפקדה, שלמעשה חויבו במס שולי גבוה פעם אחת, מימוש הכספים ללא סווג הכספים ככספים שכבר חויבו במס יהיה כרוך במיסוי מלא במס שולי גבוה !!!
מה עושים:
אוספים את כל טופסי 106 מכל שנת עבודה החל מ- 2012, אוספים את כל ההפקדות הפנסיוניות של העובד החל מ 2012.
מתוך הנתונים שנאספו מבודדים את כל הכספים שחויבו במס ומחשבים את ערכם המשוערך
(יחד עם התשואות שהושגו בפועל בקופות) ליום החישוב.
בהתאם מוודאים את רישום הפרדת הכספים הנכונה בקופות הפנסיוניות.